2178521 6 Faktorer Som Effektiviserar Din Nästa Videoproduktion
top of page

6 Faktorer Som Effektiviserar Din Nästa Videoproduktion

Den stigande populariteten för videomarknadsföring i sociala medier gör det enklare än någonsin för företagare att nå ut till sina kunder. I själva verket är video det som drar in mest trafik och beräknas att stå för över 80% av trafiken år 2022.

Men när det kommer till videoproduktion finns det många frågor. Ett av stegen för att skapa video content som leder till mer affärer är att göra det inom särskilda tidsramar. I det här blogginlägget berättar vi om hur just längden på din video är avgörande när du ska marknadsföra ditt varumärke.



1. Målgrupp

Det är välkänt, att för att skapa video content som når ut, måste man först ha koll på sin målgrupp. Det finns många sätt att mäta vilka målgrupper som håller till vart. Statistiskt sätt är den yngre generationen, Gen Z, mest troliga att välja en YouTube video över ett blogginlägg som förklarar samma sak. Men när det kommer till videolängd, kan man se olikheter i målgrupperna då? När du kan definiera din målgrupp utifrån livsstil så kan du avgöra längden på din video.


Om din kund är en person som ofta är ute och reser, har många bollar i luften, kanske sällan har tid för att sitta länge framför skärmen. Då kommer korta videos ha mest effekt! Är din kund någon som är i en lärande eller undersökande fas? Kanske en student? Då har du mer användning av ett längre format där kunden kan dyka in ordentligt och få en detaljerad beskrivning.


Har du skapat video content innan? Varför inte använda sig av statistiken från föregående uppladdningar. Se över dina tittarsiffror och se vilken längd som funkade bäst på just dina följare.



2. Syfte

Vet du vad du vill få ut av ditt video content är det mycket lättare att avgöra längden. Tiden har en stor betydelse och varierar om syftet exempelvis är att underhålla, kontra utbilda. Underhållning tar generellt mycket kortare tid och kan göras på bara några sekunder. I jämförelse med en video som har ett utbildande syfte och som då behöver mer tid för att kunna lära och förklara.


Har du ett tydligt syfte med din video kan du därefter avgöra stil, budget, marknadsföringskanal och andra avgörande aspekter.



3. Kanaler

Alla sociala medier har olika tidsspann, om man ser till YouTube som mätning klassas en kort video som under 10 minuter och en lång video som över 10 minuter. Video content på Instagram har en helt annan mätning och är generellt mycket kortare. Här följer några tids-mallar att förhålla sig till:

  • YouTube: Icke-verifierade konton har en maxgräns på 15 minuter och verifierade konton kan ladda upp video med speltid på 12 timmar.

  • Facebook: Tillåter 4 timmars video material.

  • Instagram: 3 sekunder till 10 minuter, verifierade konton kan ladda upp 1 timmas videos.

  • LinkedIn: Maxgräns 10 minuter.

  • Tiktok: Maxgräns 3 minuter.

  • Twitter: Maxgräns 2 minuter.


Alla separata kanaler har även särskilda tids-mallar för olika typer av content, så som story, feed och annonser. I det stora hela kan man se att korta videos ofta förekommer på social medier och videos som överskrider 10 minuters gränsen finner man som oftast på företags-hemsidor som är länkade till YouTube.



4. Innehåll

Videon ska förstås tala för sig själv, med andra ord, det tar olika lång tid att berätta olika typer av berättelser. Tiden bör vara anpassad till vad det är för innehåll i din video. Video content som är mest lämpligt för ett längre format är:

  • Dokumentärer

  • How-To Videos

  • Event


Kortare format lämpar sig bäst när det gäller:

  • Produkt-demonstrationer

  • Kundens reflektioner

  • Brand Videos


5. Budget

Budgeten har också en betydande del i avgörandet av videons längd. Att filma till en video med en speltid på 1 minut är troligtvis mindre påkostat än en video med 1 timmes speltid. Ju längre video desto högre produktionskostnad helt enkelt. Budgeten innefattar även kostnaden för teamet bakom och framför kameran, lokal, utrustning och redigering. Därför är det viktigt att tiden beräknas i förväg så att jobbet blir så effektiv som möjligt. När du ska beräkna budgeten för en filmproduktion ska du ha i åtanke vad som är viktigast för just din video och investera i rätt områden.



6. Kontexten

När du planerar din video ska du även tänka på kontexten. Att fastslå vad kunden/mottagaren har för relation till din video kommer göra stor skillnad. Om videon ska presentera något helt nytt behövs det en längre video som klargör och hjälper kunden att ta emot budskapet. Om kunden redan är bekant inför ämnet då är en kort video vägen att gå!



När allt kokas ned…

Att planera en video innebär också att planera videons längd. Tiden är extremt avgörande och kommer i sin tur, inte bara hjälpa dig att skapa den mest effektiva videon, utan även hjälpa dig att skapa den mest kostnads-effektiva produktionen. Alla faktorer spelar roll och har du en tydlig plan kommer du definitivt se bäst resultat!

bottom of page