2178521
top of page

Slagkraftig Storytelling

Människor har berättat historier sedan urminnes tider och det är något vi ständigt dras till. Faktum är att det är hela 22 gånger mer troligt att komma ihåg information som är berättat genom en historia än genom fakta och statistik. Den här kunskapen vill vi ta med oss in i den digitala videomarknadsföringen.


Storytelling är en videoteknik men också en trend som syns mer och mer i PR-sammanhang. Det är inte konstigt eftersom det är det mest effektiva sättet att knyta an till sina kunder och följare. Genom storytelling skapar du ett starkt, känslomässigt intryck som boostar din försäljning. I det här blogginlägget berättar vi hur du använder storytelling i dina framtida filmproduktioner.


Vad innebär Storytelling?

Storytelling handlar om att berätta en historia som tittarna kan relatera till. Videon ska ha ett narrativ med en början, ett mitt och ett slut och det finns även särskilda riktlinjer att följa för att skapa en så kallad effektiv video-berättelse. När du har en stark berättelse kan du framkalla känslor hos tittaren. Den viktigaste tyngdpunkten i Storytelling är att videon ska lämna ett avtryck.

Videoberättelser kan komma i många olika former, längder och känslor och det finns ingen specifik berättelse som är mer slagkraftig än den andra. Det man ska förhålla sig till är att videon måste vara antingen upptempo, meningsfull, kontroversiell eller catchy för att den ska fastna hos publiken.

Varför behövs Storytelling i dina Brand Videos?

När du med din video-berättelse framkallar känslor hos mottagaren stannar det kvar mycket längre än om de skulle se en fakta-baserad video. Många är trötta på den direkta marknadsföringen och dagens publik reagerar oftast inte på kommersiella triggers.

Just därför är det berättelser som påverkar tittaren på ett känslomässigt plan, som kommer fungera starkare. Storytelling är ett sätt att knyta an till tittaren via sympati och igenkänningsfaktor.

En stark och Lojal Följarbas

Att använda företagets sociala medier till mer än bara utbytandet av information - är nyckeln till framgång. Här finns ett helt community av människor som vill engagera sig. Du kan enkelt föra konversation genom att berätta historier, dela minnen eller åsikter.

Om du har lyckats med att skapa en stark följarbas kommer spridningen av dina videos att ske organiskt. Eftersom du har byggt upp lojaliteten hos följarna känner de en trygghet gentemot dig och ditt varumärket. De kommer alltså vilja dela och sprida ditt content helt gratis - men bara det berör dem!

Effektiv Tid

Du kanske funderar över hur man lyckas tilltala en kund på ett emotionellt plan - när tiden är så knapp. Har du en tillräckligt stark berättelse kommer tiden inte ha en så betydande roll. Budskapet är det viktigaste och den tid som krävs för att berätta just din berättelse är den bästa tiden.

Men glöm inte att det ska vara effektiv tid. Ett vanligt uttryck när man ska skriva filmscener är att; “börja så sent och avsluta så tidigt som möjligt”. Det här betyder att du ska börja videon precis när det händer något intressant och lämna direkt när det intressanta är över. Storytelling är som effektivast när endast essensen av din historia exponeras!

Styrkan i Strukturen

En stark video-berättelse är strukturerad och planerad. Gå igenom dessa punkter när du ska skapa din Story:


  • Introducera en situation

Introt är det viktigaste och mest avgörande för hur videon kommer landa. Börja med en twist och introducera en situation eller ett problem som har en koppling till kunderna. Fånga tittaren med ett starkt intryck.

  • Lös problemet

När berättelsen fortsätter behöver du ha en lösning på problemet eller situationen som inledde videon. Det är du som ska hjälpa kunden med dess svårigheter och motgångar.

  • Kulmen, plantera en tankeställare

I slutet av videon ska allt summeras i en enda mening som ska lämna tittaren med den känslan du vill åt. Här vill man få fram känslan av goda resultat, framtid, motivation och aktivism. Tänk på hur du vill att tittaren ska känna eller göra direkt efter din video.

Extra tips

Människor påverkas av både inre och yttre faktorer. Oavsett vad för video du ska skapa är det bra att tänka på hur de olika bitarna påverkar din publik. Dessa metoder är bra att ha med sig:

  • Realism - är berättelsen grundad i verkligheten är det mer troligt att kunden känner förtroende för varumärket.


  • Låt dina karaktärer spela ut. Gråt, skratt, oro. Om personen framför kameran visar känslor är det lättare för publiken att känna med.

  • Färg och form påverkar sinnena, använd dig av visuella metoder för att snabbt framkalla känslor och minnen.

  • Keep it simple, du behöver inte överkomplicera din berättelse. Koka ned temat, känslan och situationen till en mening.

Slutligen

Det är något speciellt med att berätta historier, nyfikenheten, dramatiken och dragningskraften. Genom storytelling skapar du ett starkt band mellan varumärket och kunden. Storytelling ska ske med passion, det ska vara spännande och kul! Begränsa inte din nästkommande videoproduktion - känn känslorna - publiken ska vilja fortsätta följa din resa. En välgjord, innehållsrik och spännande video kan vara mycket övertygande!


Lycka till!

- AndrobMedia

Comments


bottom of page