2178521
top of page

Distribuera din video rätt för att få bäst effekt


ANDROBMEDIA AB © 2019Vid 2020 är det förutsett att internets trafik kommer till hela 80% att bestå av video. Det innebär att nästan all kommunikation på nätet kommer mer eller mindre ske genom video. Men hur sticker man ut i bruset och hur får man ut det mesta av sin video marknadsföring?


Många företag vill inte ligga efter och satsar därför på att producera video kampanjer antingen själva eller genom att hyra in ett produktionsbolag. Det finns många steg i videoproduktions processen men det många företag går miste om när de själva producerar videon är det sista men ack så viktiga steget, distribution. Detta steg är bland det viktigaste för att inte försvinna i mängden, för oavsett hur mycket tid och pengar du har spenderat på din videokampanj så kommer den inte att ge någon effekt om inte den syns av rätt målgrupp.


Nedan följer några tips för att distribuera på rätt sätt och få ut effekt av sin videokampanj online.1. Studera din målgrupp


Se till att studera din målgrupp innan kampanjen ens har startat för tillslut är det dessa människor som videon är ämnad för. Så hur ser din målgrupp ut? Hur beter de sig på nätet? Vilka sociala plattformar hänger de på och vad är det som lockar deras uppmärksamhet? Vilka typer av bilder och video gillar de?


2. Välj rätt plattform


Att välja rätt plattform eller plattformar är super viktigt för att inte synas bland fel målgrupp som i sin tur inte ger önskad effekt. Nu när du har studerat din målgrupp vet du vilka plattformar de hänger på. Är det på Instagram eller Facebook? Är du ett sminkföretag hänger nog din målgrupp på Instagram och då är nog det mer logisk plattform för dig att fokusera på än LinkedIn. Eftersom varje sociala plattform har sin egen storlek på uppladdning av bild och video är det super viktigt att tidigt välja rätt plattform. Instagram har sin vertikala form medan Youtube fortfarande har en klassisk horisontell form av video. Välj rätt plattform från början så skapas videon i rätt format också.


3. Skapa kampanj på sociala medier


Nu när du har hittat rätt målgrupp och rätt plattform räcker det inte endast med att ladda upp videon för den kanske blir sedd av dina egna följare och sedan försvinner den i bruset. Se till att skapa kampanj på sociala medier. Varje sociala plattform har sin typ av kampanj där man betalar en viss summa för att skapa en kampanj av sin video. I jämförelse med traditionell utomhus reklam är detta väldigt billigt, speciellt med tanke på hur mycket exponering man får ut av en kampanj på sociala medier. Det som sker när man väljer att skapa en kampanj på vald sociala plattform är att man väldigt specifikt kan pricka in rätt målgrupp, ex. att man som sminkföretag med sin kampanj endast ska nå ut till kvinnor i Västra götaland som är mellan 17-25 och har en katt som husdjur och hobby att sminka sig. Så noggrant går det att pricka in rätt målgrupp och sticka igenom bruset. När du valt en plattform, se till att Googla på hur man skapar en kampanj på denna plattform eller varför inte hyra in experter inom ämnet, en produktionsbyrå som hjälper dig med helhetslösningen.


4. Mät resultat och jämför


När din videokampanj är över på sociala medier får du ett resultat på hur det har gått, det kan skilja sig ifrån lite beroende på vilken plattform du valt. Resultatet visar hur det har gått med kampanjen, beroende på din "Call to action" visar kampanjen vad som har hänt. Har du exempelvis valt att din målgrupp ska ledas till din hemsida när de klickat på kampanjen så visar mätningen bland annat hur många som klickat in sig på din hemsida under vilken dag och under vilka timmar. På så sätt kan du väldigt lätt mäta resultatet och se vad som gick bra och mindre bra. Under vilka dagar och specifika timmar hade du flest klickningar in på din hemsida? Var det onsdagen kl 17 som var bäst? Ja, då kanske det är bättre att under nästa kampanj endast låta kampanjen visas på onsdagar. Det fantastiska med resultatet från dessa videokampanjer är att det går att jämföra olika kampanjer med varann och plocka ut det bästa.


Med dessa sociala medier har fantastiska möjligheter uppstått för videomarknadsföring som är mer kostnadseffektiv och ger tydligare resultat som går att mäta. Dock går det aldrig att garantera exakt önskad effekt av en videomarknadsföring då varje individ tar till sig information på sitt subjektiva sätt.


Slutligen, glöm inte att marknadsföring är en oändlig cirkel som inte endast sker genom satsning på video. Video formatet är bara en bit av kakan och det hela är en "Trial and error" metod.

Kommentare


bottom of page