2178521
top of page

5 Saker Att Känna Till Innan Du Anlitar Videoproduktionsbolag

Det går inte att sticka under stolen att de som arbetar inom video-branschen har ett någorlunda speciellt yrke. Det som sker bakom kulisserna kan kännas främmande för någon som inte har erfarenhet av den här branschen. Det främmande och något mystiska med filmproduktion kan skapa en nyfikenhet men tyvärr också en rädsla. Det kan därför uppstå vissa missuppfattningar kring yrket och det är vi här för att ändra på!


Eftersom det viktigaste inom film och video är att kommunicera, och kommunicera rätt - inte bara med videon i fråga, utan också mellan produktionsbolag och beställare. För att visualisera verksamheten på bästa sätt måste därför kommunikationen mellan parterna vara tydlig och flödande. I det här blogginlägget fokuserar vi på att klargöra och förebygga de missuppfattningar som kan uppstå under en videoproduktion. Med bättre förståelse kan vi skapa bättre videor - därför kommer nu: 5 saker att känna till innan du anlitar ett videoproduktionsbolag.Planering

First things first, förproduktion. En mycket viktig del av att skapa en video är förproduktionen. Den här kommer ligga som grund för hela arbetet och kommer avgöra hur väl videon lyckas.

Ju starkare grund som byggs innan inspelning desto bättre kommer klientens budskap att nå fram. Dessvärre är det allt för ofta som just förproduktion förminskas eller helt och hållet stryks. Föreställningen är att det anses vara onödigt eller slöseri med tid och pengar.

Inte sällan är det faktiskt så att produktionsbolag och frilansare gör förproduktion oavsett betalning, just för att det är så viktigt. Här har vi något skevt i branschen som behöver belysas.


Förproduktion är alltså den mest avgörande faktorn för att skapa en lyckad videoproduktion men ändå får den inte ta den plats den behöver. Här sker all förberedning, produktionsbolaget analyserar din kundbas, vilka följare du har och vilka du vill nå. De jobbar fram ett koncept, en story och väver in klientens budskap i manuset. Samt logistik för att genomföra produktionen, så som scheman, tider, utrustning osv. För att göra en stark, strategisk video som ger resultat, låt produktionsbolaget utföra sin förproduktion på ett rättvist sätt.


Plats och utrymme

När ett videoproduktionsbolag kommer till en klient och ska filma på plats är det dags att välja sceneri. Oavsett om platsen är huvudfokus eller om det bara är i bakgrunden, kommer platserna ni väljer ha ett stort och avgörande avtryck i känslan av filmen. Att välja plats tar ofta lite tid och kräver även att kontaktpersonen på företaget visar video-teamet runt i lokalerna. Tänk på att visa så många platser som möjligt, högt och lågt, fint och fult. Ibland kan faktiskt de mest oväntade utrymmen vara en cinematisk jackpott!


Det är också viktigt att påpeka när en fotograf eller ett team kommer till den utnämnda platsen behöver de utrymme för att lasta av utrustning. Oavsett om det är en stor eller liten produktion kan det vara en del prylar som behöver en säker plats. Det viktigaste är att utrymmet har enkel åtkomst, inte stör någon av de som arbetar på företaget och att det finns eluttag för laddning av diverse batterier och datorer. Utrymmet bidrar också till att videoproduktionen kan gå smidigt, lugnt och kontrollerat till.Intervjuer

Intervju är ett effektivt sätt att förmedla information och få ett ansikte på verksamheten. Är intervju på agendan är det bra att tänka på följande:


  • Välj den mest karismatiska personen i ditt företag att genomföra den. Det kan vara obehagligt att stå framför kameran och prata på ett naturligt sätt. Om personen redan är bekant med att göra liknande saker, som exempelvis offentliga tal, kan det gå smidigare.


  • Om videoproduktionen ansvarar för manus, be då att få manuset i förväg så att intervju-subjektet kan läsa det och förbereda sig innan inspelning. Detsamma gäller med frågor. Om företaget kan få frågorna några dagar innan, kan personen planera sina svar med självförtroende.


  • När manuset eller frågorna skrivs, kom ihåg att använda företagets nyckelord och copywriting. På så vis underlättar det för personen som ska intervjuas att ha stödord att luta sig mot, men också för att försäkra att varumärket framställs som klienten vill. Starka ord skapar starka intryck.


Det är inte rocket science men intervju-inspelning kan absolut vara knepigt, det tar tid och energi, men med lite planering så kan det bli hur bra som helst! Gör det bara tydligt att kommunicera i början så att produktionen och klienten känner sig trygga i leveransen.Grafisk profil

Innan redigeringsrummet och till och med innan inspelning vill produktionsbolaget gärna ha tillgång till klientens grafiska profil. Det här hjälper produktionen att inkorporera företagets utseende och känsla. Vilka specifika färger och former använder dem? Vad finns det för copy, typsnitt och logotyper som associeras med företaget?


Ta det som en standard att alla videoproduktionsbolag kommer att behöva klientens grafisk profil för att göra videon så träffsäker som möjligt. Varje marknadsföringsmaterial ska hålla en enhetlig ton så att ingen tappar bort dig eller ditt företag i bruset. Samla allt som ingår i företagets grafiska profil på ett ställe och var redo med det innan du anlitar en videograf.Korrigering

Redigeringsrummet är förmodligen det mest främmande för någon som aldrig har gjort en video tidigare. Det handlar lika mycket om att skapa en story som det gör att ha koll på tekniken. Det kan därför uppstå vissa missuppfattningar under postproduktionen.


För att göra korrigerings-processen lättare är det bra att samla alla anteckningar och tankar i ett och samma mail eller samtal. På så vis slösar inte redigeraren bort värdefull tid på att skicka videon fram och tillbaka. Saken är den att varje bildruta påverkar videon och för att korrigera en liten sak, exempelvis som att göra en större titel eller ändra färgen på något, kan landa i flera timmars arbete. Det handlar inte bara om själva korrigeringen utan också om exporteringen av videon. Att exportera en video kan ta från 5 minuter till 5 timmar. Så när korrigering sker är det därför smart att gå igenom materialet mycket noggrant och samla alla tankar vid ett tillfälle - då sparar ni många timmar!


Sedan är vi alla människor och kan göra misstag eller upptäcka något i efterhand - och det är okej! Allt går att lösa med tålamod och god kommunikation.


Till sist

Det är inte kundens uppgift att förstå allt som har med video att göra. Men genom att dela dessa tankar och scenarier tror vi att det kan hjälpa era framtida samarbeten. Med mindre krångel och mer effektivt arbete! Se till att du är väl förberedd innan du anställer någon.


Varma hälsningar,

AndrobMedia

Comments


bottom of page