2178521
top of page

5 marknadsföringstrender att hålla koll på 2021

Föregående pandemi-år har ändrat hela vår uppfattning av vad marknadsföring är och vad det kan bli. Digitaliseringen har tagit ett stort språng och vi har fått uppleva en enorm ökning av videoproduktion. Alla gör det, stora och små företagare har flyttat över till webbaserade plattformar och gör allt för att anpassa sig till det nya normala.


Här har vi samlat 5 marknadsföringstrender som du och ditt företag ska hålla koll på under 2021.


Live Video och Real-Time Shopping

Live streaming på Facebook har en oerhört organisk och engagerande räckvidd. I en rapport* som Socialbakers nyligen utförde avslöjades det att Facebook live var det absolut mest engagerande formatet på plattformen, däremot visade det även att det var det minst använda formatet. Detta ser vi som en stor chans att utforska och dra nytta av som företagare väl inne i 2021.


Den virtuella världen är så stor och att se personliga live videos skapar en slags närhet och värme i dessa långdistansförhållanden. Video har den förmågan att nå ut till en publik och skapa en gemenskap. Med möten och events som florerar på sociala medier är det ett guldläge för marknadsförare att ta till sig just live-video-formen.


En annan stor satsning är real-time shopping, det här är ett nytt koncept som bara har testats av några få men ska komma som mer lättillgänglig för alla typer av produkter och tjänster. På Facebook och Instagram ska man alltså kunna ha sin alldeles egna live-affär.


Sociala Medier Algoritmer och Video Content

Mer än 428 miljoner videos har blivit uppladdade på sociala medier under det gångna året. Och det beräknas att under 2021 kommer att laddas upp cirka 487 miljoner - vilket är 1.3miljoner videos per dag eller 55,594 per timma. Man kan omöjligt se alla dessa videos och det gäller då att sticka ut i video-havet genom att förstå algoritmerna. Men detta året kommer det ske en stor ändring i algoritmerna som styr över vad som syns och inte. Vilket är helt bortom video SEO.


Exempelvis: Facebooks algoritmer styrs av antal reaktioner, kommentarer eller delningar på ett inlägg. Vilket avgör vart det hamnar i flödet. Instagrams flöde baseras på liknande inlägg som du har gillat förut, tid då inlägget var upplagt och tidigare interaktioner med personen som postade inlägget. YouTubes söksystem fokuserar på två bitar, att hitta videos som användaren vill se och maximera långtids-tittaren.


Video SEO kanske hjälper en video att bli hittad men om den inte får tillräckligt med tittningar de första tre till sex veckorna så kommer den inte bli upptäckt senare.


YouTube shorts är en ny form som har lanserats på YouTube. Det är ett stående format likt story på Instagram. Det är inte tillgängligt för alla användare än men finns på ett visst antal kända konton. Detta ser vi också som en stor chans marknadsförare att ta vara på.


LinkedIn Video

“Om video kan ta sig hela vägen till LinkedIn då kan den ta sig varsomhelst.” Det har lanserats så mycket som Native Video, LinkedIn Live, LinkedIn Stories och privata video meddelanden!


Så vad säger experterna? Jo, LinkedIn kommer fortsätta att mata på med funktioner som utvecklar och engagerar användarna på olika sätt. Exempelvis nya filter, bättre grafiska tillägg och mallar som kan göra din video mer personlig. Dessutom kommer det ske en ökning av konferens plattformar och verktyg för att sända live för alla.


Vi behöver också utbilda varandra då det inte är så många som vet att hälften av alla dessa funktioner redan finns tillgängliga. Eftersom det virtuella rummet är så stort kommer marknadsförare som använder LinkedIn att kunna profitera på det här otroligt mycket. Vi hoppas på att videon ska expanderas och effektiviseras!


Video Sequencing

Video som remarketing-verktyg har funnits länge men det är först nu som LinkedIn har tagit sig an formatet. Video sequencing betyder att om någon tittar på en viss procent av din video adderas dem till en specifik reklam-publik.


Detta tillåter företag att skapa “video ad funnels” vilket innebär att reklam-publiken blir serverad en serie av videos och annonser i en specifik ordning. Det här kan röra sig mer mot det story-baserade innehållet, att annonser visas i samlad trupp som ger tittaren en stegvis upplevelse av vad du säljer. Det här sättet att strukturera ser man även i TV program där reklamerna kommer in i en ordning som engagerar och intresserar tittaren att stanna kvar.


Ett exempel kan vara om man skapar ett videoinnehåll som tar upp ett problem riktat mot din målgrupp. De som därefter har sett mer än 50% av din video kommer att få upp din nästa video som visar vad lösningen på problemet som du pratade om är. Retargeting. För att maximera det här verktyget behöver du skapa en väl utförd storyline mellan videos. Att du uppmanar till handling och nämner i video nr.1 att du kommer att beskriva den bästa lösningen på det här problemet och i video nr.2 säger att, det här problemet pratade jag om i min förra video och nu ska jag visa hur du ska lösa det.


Video Ad Funnels

Videomarknadsföring kommer att öka stort och snabbt. Man brukar säga att det finns två typer av kunder, cold audience och warm audience. Den kalla (cold audience) är den som vet väldigt lite eller ingenting om dig och den varma (warm audience) är den som följer dig och/eller har spenderat tid på din hemsida. Detta betyder inte att du bara ska rikta in dig på den varma kunden, snarare att du ska bemöta dessa grupper på olika sätt. Det bästa sättet hade varit om du kan utbilda och vägleda den kalla kunden genom annonser som fokuserar på medvetenhets-fasen av tratten (funnel) och sedan identifierar du den mest relevanta publiken att retarget med ytterligare annonser i ett senare skede.


Det lättaste sättet att göra det här är genom video. Genom att skapa kort engagerande video content så fångar du uppmärksamheten och folk kan dela och reagera fler gånger vilket resulterar i en lägre kostnad per tittning (CPW). På så sätt skapas en publik och videon blir nyckeln till att bygga upp en bredare publik som väljer just dig.


Hoppas att dessa tips kommer till användning. Vi ses ute i det virtuella-havet!


Varma hälsningar,

Androbmedia


Ref: Wave.video

*Q3 2020 Trends Report

Kommentare


bottom of page