2178521
top of page

4 Riktlinjer För Din Digitala Marknadsföring

Om ditt företag inte använder sociala medier som en del av sin marknadsföringsstrategi idag går ni miste om något! Den moderna kunden väljer med största sannolikhet instagram över tidningar och streamingtjänster över kabel-TV. Därför måste även marknadsföringen anpassa sig efter kunden och finnas där det är störst chans att synas.


Det är självklart att reklamen på TV når många människor - finns det resurser för att synas där är det en fantastisk möjlighet. Men nackdelen är att du går miste om viktig statistik - du kommer inte veta vilka personer du når. Sociala medier däremot har många olika verktyg för att mäta resultaten. Du kan se vilken målgrupp du når, analysera din demografi samt följa hur de interagerar med dina inlägg. På så sätt kan du anpassa ditt content efter vad din publik gillar mest.


1. Börja med EN kanal

Oavsett vilken bransch du jobbar i är det alltid bra att börja smått och koncentrerat. Har du endast en kanal att fokusera på kan du lägga ner all din tid och energi till att utveckla den kanalen så bra som möjligt. Alla plattformar har olika inriktningar och allt content passar inte överallt. Så börja med EN kanal där du kan maximera innehåll och bygga ditt förtroende.


När du sedan har lärt känna din målgrupp på den kanalen, och dem har lärt känna dig, kommer de så småningom att följa med dig in i dina andra sociala plattformar.


Så här tar du reda på vilken kanal du ska satsa på:

 • Vad har du för målgrupp?

 • Vilken typ av innehåll konsumerar dem?

 • Vilken plattform befinner de sig på?

 • Vart letar dem efter kunskap?

 • Vilka influencers ser de upp till?

 • Vilken typ av underhållning ser dem på?

 • Vad för typ av content exalterar dem?

När du kan besvara dessa frågor kommer du få en tydlig bild av din huvudkund och vart de befinner sig.


Det är också viktigt att hitta den kanalen som fungerar bäst för dig, försök att inte snöa in dig på din konkurrent för att göra samma sak. Det är DU som vet bäst vad som funkar för DIN kanal. Ha en regelbunden diskussion om vad ert företag har som mål med marknadsföringen på plattformen och lägg ner den tid och energi som krävs för att uppnå detta.


Om målet är att generera fler organiska följare ska du fokusera på att skapa just organiskt material. Du behöver alltså inte alltid spendera pengar på betald annonsering, utan bästa resultat för naturliga följare får du genom att ge och inte köpa deras tid. Att betala för marknadsföring eller betala för resurser som kan jobba med detta är en annan femma - då investerar ni i innehåll och värde. Men att lägga sin tid på att skapa ett organiskt flöde, istället för att köpa annonser, kommer ge varumärket mer tillbaka i det långa loppet.


2. Hitta RÄTT kanal för dig

Om vi hade varit supermänniskor skulle vi kunna skapa precis rätt content, i precis rätt mängd, på exakt rätt tid och plats. Men du måste också tänka på vad som är hållbart för just dig och ditt företag. När det kommer till att välja plattform och kanal behöver du vända dig inåt.


Med det sagt finns det olika typer av innehåll - vissa kanaler behöver du visa ditt ansikte och vissa inte. Några har fokus på text och skrivande, andra har bilder och grafik. Så här kan du tänka när du väljer kanal och form:

 • Vill du skapa utan att synas framför kameran? Börja med Podcasts, LinkedIn eller Twitter.

 • Vill du skapa innehåll där du syns och är i fokus? Börja med YouTube, Instagram eller TikTok.


3. Content Kategorier

Det är sant, content är här för att stanna. Vi producerar och konsumerar content varje dag och så verkar det förbli. Men det kan vara svårt att hitta rätt. Det finns massor av kreativa människor och konkurrenter som slåss om samma kunders uppmärksamhet. Fundera på hur du kan tillgodose det som saknas. Kunden är komplex och det finns olika behov att uppfylla. Klargör vad det är som gör att ditt varumärke står ut!


För att underlätta processen i valet av content finns det tre primära typer av innehåll människor konsumerar på sociala medier, dessa är:

 • Utbildning - innehåll som fokuserar på att lära.

 • Underhållning - innehåll som underhåller, komik, dans, sång etc.

 • Inspiration - innehåll som inspirerar och uppmanar till nyfikenhet.

Ditt inlägg på sociala medier bör falla in i någon av dessa kategorier. Skapar du innehåll som omfattar fler än en kategori är det större chans att inlägget lyckas nå större spridning. Du kan också anpassa innehållet efter målet för var särskild plattform.


4. Upptäckas eller Underhållas

Termerna Discoverable Content och Community Content handlar om att identifiera syftet med innehållet - att upptäckas eller underhållas.


Discoverable Content är innehåll som är till för att upptäckas. Vad ser personen som bemöter ditt varumärke för första gången? Här ska man vara försiktigt och absolut inte begära något från kunden. Du ska ge en ton av värde utan krav.


Community Content är innehåll som är skapt för redan existerande följare. För att uppdatera, underhålla och ge information om dina produkter eller tjänster. Här ska du tänka på att skapa en varm känsla av samhörighet och gemenskap. Visa uppskattning för de som redan följer dig!


Det ena är inte bättre än det andra utan du behöver båda typer av innehåll för att kunna engagera flera. Hitta en bra mängd för ditt innehåll - det här kan vara en bra början:

 • Discoverable Content 50% - Ge utan att fråga.

 • Community Content 30% - Dela med dig av ditt arbetssätt, visa utan att dölja.

 • Direct Promotion 20% - Fråga rakt ut, här säljer du dina produkter/tjänster.


Att ta med sig…

Räkna med att sociala medier är ett långt race. Det går inte att förvänta sig resultat direkt även om du har applicerat alla dessa riktlinjer och gjort “rätt”. Content kan vara extremt effektivt men du måste ge det tid - uthållighet i den här branschen kommer att gynna dig. Just wait and see…


Lycka till,

AndrobMedia

Комментарии


bottom of page